Wykorzystanie ocen pracowniczych w zarządzaniu personelem na przykładzie firmy Wiśniowski - Zięcina Katarzyna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza systemu oceniania pracowników w firmie Wiśniowski w aspekcie powiązań z innymi elementami polityki personalnej w firmie. Przedstawiono pojęcie zarządzania zasobami ludzkimi, jego filozofię, cele i cechy, oraz porównano zarządzanie zasobami ludzkimi i tradycyjne zarządzanie personelem. Ukazano, z jakich elementów powinien się składać efektywny system oceny pracowniczej oraz omówiono szczegółowo poszczególne elementy tego systemu. Przedstawia historię firmy Wiśniowski, zakres działalności, oraz przekształcenia strukturalne dokonywane na przełomie ostatnich lat. Dokonano analizy systemu oceny pracowników w firmie Wiśniowski i jego wpływ na inne obszary zarządzania zasobami ludzkimi występującymi w przedsiębiorstwie.
Using the system of evaluation of employees in human resources management in Wiśniowski company
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; system ocen pracowników; funkcja personalna; polityka personalna; proces oceny pracowniczej; stratgiczne zarządzanie zasobami ludzkimi