Zarządzanie ryzykiem kursu walutowego - Michulec, Małgorzata (My University, 2010)
Każde przedsiębiorstwo powinno prowadzić politykę mającą na celu minimalizację negatywnych skutków wahań kursowych. Wdrożenie strategii zabezpieczającej powinno być poprzedzone dokładną analizą oraz oceną bieżącej sytuacji rynkowej. Coraz więcej firm wprowadziło w swojej działalności politykę ograniczania negatywnych skutków zmienności rynku walutowego. W rozdziale pierwszym przedstawiono pojęcie ryzyka, podstawowe definicje, kryteria klasyfikacji, czynniki ryzyka oraz zagadnienia związane z zarządzaniem ryzyka. W drugim rozdziale opisano zarządzanie ryzykiem zmian kursu walutowego, określenie rodzaju ryzyka, sterowanie ryzykiem walutowym oraz kontrola zarządzania ryzykiem. W trzecim rozdziale przedstawia się oraz szczegółowo charakteryzuje powszechnie występujące metody zabezpieczania się przed ryzykiem kursowym. Omawia się przede wszystkim wewnętrzne i zewnętrzne metody zabezpieczania się przed tym ryzykiem.
Currency risk management
Keywords: zarządzanie ryzykiem finansowym; kursy walut; sterowanie ryzykiem; finanse