Optymalny schemat prac projektowych - budowa profesjonalnych serwisów internetowych - Szpakowicz Łukasz (My University, 2006)
Niezależnie od rodzaju serwisu, jaki będziemy projektować, istnieje pewien schemat postępowania wspólny dla każdego zlecenia. Celem niniejszej pracy jest opisanie optymalnej na dzisiejsze czasy metodologii tworzenia serwisów www. Na podstawie kilkuletniego doświadczenia wspartego analizą działań wiodących firm projektowych krajowych i zagranicznych oraz literaturą fachową autor stara się udowodnić słuszność stwierdzenia, że odpowiedni schemat prac projektowych to klucz do sukcesu firmy projektującej strony www. Za cel pracy stawia sobie podkreślenie wagi kluczowych etapów projektowania serwisów www: analizy wstępnej, odpowiedniego doboru treści, analizy logistycznej i funkcjonalnej, projektowania nawigacji, testów końcowych oraz implementacji i utrzymania serwisu.
Optimal project development scheme - professional website design
Keywords: informatyka; budowa serwisów internetowych; analiza wstępna (Heurystyki Nielsena); dobór treści serwisu; mapa serwisu; nawigacja; test użyteczności