Aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu kobiet na przykładzie rynku pracy w Nowym Sączu - Gromala, Iwona (My University, 2010)
Problem poruszany w pracy dotyczy zjawiska jakim jest bezrobocie, a w szczególności bezrobocie kobiet. Bezrobocie kobiet stanowi element ogólnego bezrobocia obserwowany w każdym kraju, stanowiący istotny problem zarówno gospodarczy jak i społeczny. Wynika to z faktu, że omawiane bezrobocie kobiet dotyczy nie tylko ich samych, ale również ich rodzin, środowisk lokalnych i społeczeństwa jako całości. Zatem jednym z celów polityki gospodarczej i społecznej powinno stać się zapobieganie oraz ograniczanie bezrobocia kobiet. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział przedstawia teoretyczne zagadnienia bezrobocia kobiet. Wyjaśnione zostało w nim pojęcie bezrobocia jako zjawiska społecznego. Zostały wyróżnione i scharakteryzowane rodzaje bezrobocia z podziałem na bezrobocie frykcyjne, bezrobocie strukturalne i bezrobocie koniunkturalne. Rozdział ten zawiera informacje dotyczące pozycji kobiet na rynku pracy, a także przyczyn i skutków bezrobocia występującego wśród kobiet. Drugi rozdział opisuje charakterystykę, środki przeciwdziałania zjawisku bezrobocia oraz sposoby walki z jego skutkami. Kolejnym tematem poruszanym w niniejszej pracy jest klasyfikacja metod przeciwdziałania bezrobociu wraz z dokładną charakterystyką metod aktywnych. Ostatni trzeci rozdział przedstawia charakterystykę sytuacji kobiet na rynku pracy. Zawiera w sobie część analityczną pracy. Badania przeprowadzone były poprzez anonimową ankietę, skierowaną do bezrobotnych 40 kobiet zarejestrowanych w Sądeckim Urzędzie Pracy w Nowym Sączu. Charakterystyka rynku pracy, który jest szczególnym rodzajem rynku, ponieważ przedmiotem transakcji jest praca, która ma szczególny charakter, stała się kolejnym z poruszanych tematów. Rozmiar zjawiska bezrobocia kobiet określony został zarówno w kraju jak i w samym Nowym Sączu w latach 2007-2010. Przyczyny i źródła bezrobocia kobiet na rynku pracy w Nowym Sączu opracowane zostały na podstawie informacji zgromadzonych z Sądeckiego Urzędu Pracy, a także na podstawie badań własnych.
Active forms of counteracting unemployment of women in the labor market example in Nowy Sacz
Keywords: bezrobocie kobiet; przeciwdziałanie bezrobociu