Analiza strategiczna Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego Spółka z o.o. w Nowym Sączu - Wygoda Lucyna (My University, 2006)
Burzliwy rozwój otoczenia wymusza nową orientację przedsiębiorstw, zmuszając firmy do poszukiwania nowych opcji strategicznych. Opracowanie skutecznej strategii służącej osiągnięciu celów przedsiębiorstwa wymaga podejmowania wielu racjonalnych decyzji i działań. Integracja wszelkich orientacji, wymiarów i analiz pozwala na właściwe ukierunkowanie w procesie zarządzania firmą w długim okresie czasu, z umiejętnym wykorzystaniem pojawiających się w otoczeniu szans oraz unikaniu zagrożeń. Systematyczna analiza strategiczna pozwala na bezproblemowe przystosowanie się przedsiębiorstw do skokowych, nieustannie dokonujących się zmian w otoczeniu, a stałe doskonalenie gotowości firmy do realizacji nowych zadań jest nieodłączną cechą zarządzania strategicznego. Celem niniejszej pracy jest analiza strategiczna i ustalenie strategii dla Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego Spółka z o.o. w Nowym Sączu.
The strategic analysis of Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Spółka z o.o. in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie strategiczne; analiza strategiczna; analiza SWOT; Miejsckie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Sp. z o.o. w Nowym Sączu; metody analizy strategicznej