Public relations jako narzędzie marketingowe w działalności firmy „PIWNICZANKA” Zakład Butelkownia Naturalnej Wody Mineralnej Spółdzielnia Pracy - Stawiarska, Urszula (My University, 2010)
Niniejsza praca podejmuje wątek analizy teoretycznej zarazem pogłębionej przez badania , który dotyczy metod i technik z zakresu PR. W pracy przyjęto założenie, że promocja reputacji firmy „PIWNICZANKA” dotyczy zróżnicowanych metod i technik upowszechniania informacji o promowanych produktach. Promocja jest jednym z ważniejszych instrumentów komunikacji marketingowej i jest niezbędnym elementem w dialogu przedsiębiorstwa z otoczeniem zewnętrznym. Punktem wyjścia dla rozważań zawartych w omawianej pracy była koncepcja nowoczesnego marketingu, w której pod wpływem globalizacji i postępu technologicznego możliwa stała się dwustronna komunikacja przedsiębiorstwa z konsumentami. Poprzez charakterystykę form komunikacji oraz jej instrumentów zmierzano w niniejszej pracy do pogłębionej analizy i refleksji dotyczącej metod i technik promocji reputacji. Na tej podstawie można sformułować wniosek, że są one istotnymi przejawami budowania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. W pracy podjęto próbę uzyskania odpowiedzi na pytanie: jakie znaczenie dla rozwoju firmy (tutaj mowa o przedsiębiorstwie „PIWNICZANKA”) mają podstawowe metody i techniki z zakresu PR. W związku z tym niezbędne było przybliżenie zagadnień związanych z otoczeniem przedsiębiorstwa, jego relacji z tymże otoczeniem, szczególnie zewnętrznym. W tym celu przeprowadzono badanie. Dzięki przeprowadzonej ankiecie oraz wywiadowi zgromadzono dane źródłowe, które zostały poddane analizie, która pozwoliła dokonać interpretacji wyników badań i postawić wnioski końcowe. Przeprowadzone badanie pozwoliło na rozwiązanie sformułowanego problemu badawczego i osiągnięcie wyznaczonych celów niniejszej pracy. Potwierdzone zostały również postawione hipotezy.
Public relations as a marketing tool in business “PIWNICZANKA” Mineral Water Bootlin Plant the Cooperative Work
Keywords: marketing; public relations; komunikacja marketingowa; wizerunek przedsiębiorstwa