Analiza strategiczna branży mięsnej w Polsce - Bogdanski Paweł (My University, 2007)
Współczesne trudne realia w sektorze mięsa czerwonego zmuszają producentów i handlowców do zabiegania o przychylność odbiorców, konsumentów i prowadzenia swoistej walki z konkurentami na rynku. Rynek mięsny, w odróżnieniu od innych sektorów gospodarczych, należy do rynków niedoskonałych, co wynika choćby z nietrwałości mięsa oraz wyrobów mięsnych, niskiej elastyczności ich podaży, naturalnego stanu nierównowagi na rynku czy wreszcie niskiej elastyczności cenowej na produkty mięsne. Ponadto, począwszy od połowy lat 70. ubiegłego wieku, pogłowie bydła a z czasem i trzody chlewnej ogółem w Polsce systematycznie malało aż do 2004 roku. Spadek liczebności pogłowia wynikał z ciągle malejącej opłacalności odchowu bydła i trzody chlewnej przy rosnącej jednocześnie konkurencji dostawców z firm zagranicznych. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej zanotowano wyraźny wzrost produkcji bydła i trzody chlewnej i eksportu polskiego mięsa czerwonego na rynek unijny. Spośród krajów trzecich największym odbiorcą mięsa w tym czasie były Macedonia i Kazachstan, bydła zaś – Chorwacja, cielęta – Włochy. Polscy przedsiębiorcy, w dużej mierze, rezygnując z odchowu nie tworzą stada podstawowego, ograniczając swoje przyszłe możliwości produkcyjne i handlowe. Spowodowane jest to skutkiem proponowanych cen na rynku unijnym, gdzie cena za młode zwierzęta jest 30% większa niż na rynku krajowym. Natomiast import w ostatnich latach nie miał większego wpływu na krajowy bilans mięsa czerwonego. Wszystkie te czynniki kształtujące cenę rynkową produktu mięsa wołowego i wieprzowego wymagają dogłębnej analizy tej branży i właściwej oceny realiów rynkowych w dążeniu do osiągnięcia dobrych wyników. Osiągnięcie sukcesu rynkowego nie jest jednak zadaniem łatwym. Firmy zmuszane są do akceptacji uwarunkowań rynku, na którym to nabywcy stają się coraz bardziej wymagający w dążeniu do zaspokojenia swych potrzeb. Użytecznym narzędziem, niezwykle pomocnym w pokonywaniu tychże trudności jest współczesny marketing z jego instrumentami – produktem, ceną, dystrybucją i promocją. W realiach polskiego rynku mięsa i jego przetworów są one obecnie dość powszechnie wykorzystywane i coraz bardziej widoczne. Wybrane metody pozwalają na dogłębną analizę wybranego sektora, a co za tym idzie, ustalenie właściwej strategii w zarządzaniu samą firmą, promocją produktu i ustaleniu konkurencyjnej ceny. W ostatnich bowiem latach wyraźny wpływ na rozwój rynku mięsnego miały właśnie działania strategiczne firmy i promocja. Wcześniej nie były tak mocno doceniane i tak szeroko stosowane, gdyż zupełnie różne od dzisiejszych warunki rynkowe nie wymagały takiego zaangażowania.
Strategy analysis for Polish processing industry
Keywords: zarządzanie strategiczne; analiza strategiczna; branża mięsna w Polsce; analiza ekonomiczno-finansowa; rynek mięsa w Polsce; skup żywca rzeźnego; handel zagraniczny; ceny zbytu mięsa