Percepcja postaw rodzicielskich przez młodzież osamotnioną - Kopeć, Anna (My University, 2015)
Współcześnie samotność staje się coraz bardziej powszechnym i niepokojącym zjawiskiem, szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Trudności w nawiązywaniu bliskich relacji z rówieśnikami oraz brak akceptacji i miłości ze strony rodziców sprawiają, iż dorastający w coraz większym stopniu odczuwają samotność. Długotrwałe jej przeżywanie niesie ze sobą wiele negatywnych konsekwencji, między innymi agresywne i wrogie zachowanie, trudności w przystosowaniu się czy skłonność do depresji. Stąd tak ważne jest poszukiwanie przyczyn osamotnienia. Dotychczasowa analiza źródeł poczucia samotności pozwala przyjąć, iż znaczący wpływ na kształtowanie się samotności u młodzieży mają postawy rodzicielskie. W celu dalszego eksplorowania problematyki uwarunkowań samotności podjęto projekt badawczy, który dotyczył związków pomiędzy osamotnieniem, a percepcją postaw rodzicielskich u młodzieży. W badaniach wzięło udział 120 uczniów liceum ogólnokształcącego w wieku od 16 do 18 lat (89 kobiet i 39 mężczyzn). W celu zebrania wyników, posłużono się następującymi narzędziami psychologicznymi: Skalą do Badania Samotności Z. Dołęgi (SBS), Skalą Postaw Rodzicielskich M. Plopy oraz Ankietą personalną własnej konstrukcji. Rezultaty przeprowadzonych badań wykazały znaczące różnice w postrzeganiu postaw rodzicielskich przez młodzież osamotnioną i nie osamotnioną. Młodzież osamotniona postrzega swoje matki jako niekonsekwentne, ojców zaś zarówno jako niekonsekwentnych jak i wymagających. Młodzież nie osamotniona natomiast matki i ojców postrzega jako akceptujących i obdarzających autonomią.

Today, loneliness is a disturbing phenomenon that has become more common, particularly among children and teenagers. Young people who often feel lonely were missing parental love and this proved to be an obstacle when establishing close relationships with their peers. Constant loneliness causes long term implications such as aggressive or adverse behavior, difficulties to adapt and a tendency to develop depression. Previous studies show significant impact of parental behavior in the development of loneliness in teenagers. To explore the issue more in depth a project/survey was conducted discussing loneliness and teenagers perception of their parents behavior. 120 high school students were interviewed during the project. The Student's ages ranged from 16-18 years old, with 89 females and 39 males. In the study the following psychological evaluations were used: Skala do Badania Samotności Z. Dołęgi (SBS), Skala Postaw Rodzicielskich M. Plopy. Additionally, an independent survey was created specifically for this project. Two groups of people were identified using the results of the projects; a lonely group and non-lonely group. The lonely group tended to describe their mother as inconstant with regards to their treatment. The father was described as an inconsistent disciplinarian and overly demanding. In the second group the mother and father are described as a positive authority figure.
Perception of parental attitude in lonesome young people
Keywords: samotność; postawy rodzicielskie; authority figure; disciplinarian; osamotnienie; loneliness