Ustalenie wartości spółki RN "Jedlicze" S.A. - Pikul Paweł (My University, 2004)
W miarę rozwoju gospodarki rynkowej w Polsce procesy zarządzania przedsiębiorstwem stają się coraz bardziej uwarunkowane od znacznej zmienności warunków zewnętrznych i wewnętrznych. Podejmowanie decyzji na rzecz realizacji celów stawianych przez przedsiębiorstwa oraz potrzeba elastycznego dopasowania się do wspomnianych wyżej uwarunkowań powodują, że wycena przedsiębiorstwa musi być oparta na racjonalnych przesłankach. Praca jest próbą wyceny Rafinerii Nafty „Jedlicze” S.A. metodą FCFE (Free Cash Flow to Equity – przepływy pieniężne do właścicieli). Nadrzędnym celem niniejszego opracowania jest ustalenie wartości kapitału spółki RN „Jedlicze” S.A. Cele pośrednie to: 1. Poddanie wartości kapitału spółki symulacji monte – carlo. 2. Oszacowanie czynników mających wpływ na wartość kapitału spółki – analiza wrażliwości. 3. Sporządzenie wyceny po wydzieleniu Jednostki Produkcyjnej Paliwa w spółkę prawa handlowego
Keywords: wycena przedsiębiorstw; metoda FCFE; analiza wrażliwości; symulacja Monte – Carlo; Rafinerii Nafty „Jedlicze” S.A.; wycena metodą dochodową