Idea wykorzystania opcji na SWAP w zarządzaniu ryzykiem kredytowym - Klich Sebastian (My University, 2000)
W niniejszej pracy autor rozważa problem zarządzania ryzykiem kredytowym, a w szczególności ryzykiem kursowym i ryzykiem zmiany stopy procentowej. Prezentuje wybrane instrumenty służące do zabezpieczenia się przed tym ryzykiem, które banki powinny wprowadzić, w celu umożliwienia swoim klientom zarządzania ryzykiem swoich kredytów. Klienci biorący kredyt denominowany w banku są narażeni na ryzyko kursowe, zwłaszcza gdy występują kursy płynne kształtowane przez popyt i podaż. Ryzyko to wynika z możliwości zmiany kursu waluty w której jest udzielony kredyt. Na podobne ryzyko narażony jest klient biorący kredyt złotówkowy. Wtedy jest on narażony na ryzyko zmiany stopy procentowej. Jednym z rodzajów operacji zabezpieczającej przed ryzykiem kursowym oraz stopy procentowej jest swap czyli wymiana płatności gotówkowych pomiędzy kontrahentami. W celu ułatwienia zarządzania ryzykiem kredytowym autor w pracy proponuje wykorzystanie przez klienta opcji na swap. Opcja ta pozwoli na bardziej efektywne zabezpieczenie się przed ryzykiem. Dzięki niej klient będzie miał prawo do przeprowadzenia swapu przez cały okres trwania kredytu. Autor przeprowadził symulacje, która udowadnia efektywność opisywanego instrumentu. Celem niniejszej pracy jest więc zaprezentowanie jednego z instrumentów służących do zabezpieczania się przed ryzykiem kredytowym, przedstawienia warunków w jakich jego użycie jest najbardziej opłacalne oraz potwierdzenie celowości wprowadzenia go przez Banki.
Keywords: zarządzanie ryzykiem kredytowym; SWAP; rynek finansowy; kursy walut; stopy procentowe; bank; klienci banku