Komisje sejmowe i ich działalność na przykładzie Komisji Kultury Fizycznej Sportu i Turystyki w VI kadencji Sejmu - Buźniak, Robert (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest przybliżenie tematyki związanej z powstaniem i funkcjonowaniem komisji sejmowych na przykładzie funkcjonowania Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki. Praca ma nam pokazać zasadność powstawania komisji oraz jej działalności (cel, zadania, problemy, posiedzenia, funkcje, obowiązki). Natomiast problem główny sprowadza się do poszukiwania odpowiedzi na następujące pytanie: jakie były efekty działania Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki w VI Kadencji Sejmu. Niniejsza praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy jest poświęcony zagadnieniom wstępnym dotyczącym Komisji sejmowych, przy czym poruszone zostaną tutaj następujące zagadnienia: Komisje Sejmowe – rys historyczny; funkcjonowanie i istota Komisji Sejmowych; regulamin Komisji Sejmowych. Drugi rozdział dotyczy władz Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki oraz związków niektórych (wybranych) członków Komisji ze sportem. W ostatnim rozdziale podjęto szereg zagadnień, które ogniskują się wokół wybranych posiedzeń Komisji Sportu, na których uchwalono ważne dezyderaty. Wpierw omówiono działalność Podkomisji stałej do spraw przygotowań Polski do organizacji Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012, a następnie niektóre dezyderaty, które przyczyniły się do rozwoju kultury fizycznej i sportu w Polsce.
Parliamentary committees and their activities on the example Commission for Physical Culture Sport and Tourism in the sixth term of the Seym
Keywords: parlament; komisje sejmowe; sport; Polska