Wypalenie zawodowe a ocena sytuacji firmy - Wieczorek, Anna (My University, 2011)
Celem pracy jest ukazanie problemu jakim jest zespół wypalenia zawodowego. Praca składa się z czterech rozdziałów i ma charakter badawczy. Badania zostały przeprowadzone wśród pracowników umysłowych i fizycznych za pośrednictwem kwestionariusza ankiety. Rozdział III i IV przedstawia metodologię badań własnych, techniki, narzędzia i problemy badawcze, także główne założenia pracy, hipotezy oraz teren i charakterystykę badanej zbiorowości. Rozdział pierwszy opisuje teorię wypalenia zawodowego. Przedstawia egzystencjalny model wypalenia zawodowego i stadia wypalenia zawodowego. Zawiera również wyliczenie sposobów zapobiegania i radzenia sobie z wypaleniem zawodowym i stresem, charakterystykę stresu, wzrastające wymagania, stres w kontaktach z klientami a także sytuacje stresujące w miejscu pracy oraz opis zespołu wypalenia zawodowego. Rozdział drugi dotyczy problematyki związanej z występowaniem wypalenia zawodowego, na którą składa się ocena sytuacji firmy, czas pracy i kultura organizacji. Ten rozdział zawiera również charakterystykę zawodów umysłowych i fizycznych oraz problemy związane z wykonywaniem owych zawodów. Rozdział czwarty przedstawia analizę wyników badań własnych. Przedstawia postawy wobec klientów, symptomy i źródła wypalenia zawodowego oraz sposoby radzenia sobie ze stresem.
Professional burnout and company state assessment
Keywords: wypalenie zawodowe; przedsiębiorstwo; kultura organizacyjna; czas pracy; stres