Zarządzanie talentami w sektorze MŚP na przykładzie firmy SYMETRIA z o.o. w Nowym Sączu - Hankovská, Milada (My University, 2010)
Zarządzanie talentami skupia się głównie wokół kierownictwa lub kadry zarządzającej. Wyzwaniem dla przedsiębiorstwa z sektora małych i średnich firm jest znalezienie odpowiednich pracowników, u których często są wymagane umiejętności uniwersalne. Celem pracy jest zbadanie firmy Symetria z o.o. w Nowym Sączu, głównie jej komórki mediów i przeanalizowanie procesu zarządzania talentami (szczególnie proces motywowania i zatrzymywania pracowników) z punktu widzenia dyrektora oraz pracowników i na koniec porównanie poglądów tychże stron. Informacje uzyskane z wywiadów będą wykorzystane do oceny stosowanych praktyk w zakresie zarządzania talentami w firmie Symetria Media. Informacje pozyskane od pracowników są całkowicie anonimowe. Do tej analizy wykorzystuję wywiad osobisty ustrukturalizowany. Założeniem pracy jest, że poglądy pracowników odnośnie zarządzania talentami w firmie Symetria w Nowym Sączu zgadzają się z założeniami zarządzania talentami dyrektora danej spółki. Analizę firmy Symetria Media przeprowadzono na podstawie ustrukturyzowanego wywiadu osobistego z dyrektorem jak i pracownikami przedsiębiorstwa. Z analizy wynika, że oprócz drobnych różnic w niektórych aspektach, np. stylu delegowania pracy, podejście do zarządzania talentami jest bardzo zgodne u obu zainteresowanych stron.
Talent management in SME sector based on a company-study of SYMETRIA Ltd. in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie talentami; małe i średnie przedsiębiorstwa; zarządzanie; motywowanie pracowników