Aplikacja do zarządzania i obsługi sklepu ogrodniczego - Tokarz, Krzysztof (My University, 2012)
Celem pracy było napisanie aplikacji do zarządzania sprzedażą sadzonek i nasion roślin. W aplikacji będziemy mogli wystawiać paragony oraz faktury na wybranego kontrahenta. Aplikacja pozwoli na dodawanie nowych towarów do bazy oraz ich edycję. Będzie można również dodawać pracowników do obsługi programu oraz kontrahentów oraz edytować. Program pozwoli na pracę na programie w trzech różnych wymiarach, jako: administrator, pracownik oraz gość. Program został napisany w języku C#. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Teoretyczna część opisana jest w czterech rozdziałach. W rozdziale I opisana zastała platforma .NET Framework. Jej architektura, podstawowe elementy wchodzące w jej skład, jej funkcje oraz działanie środowiska uruchomieniowego. Rozdział II zawiera informacje na temat języka C# oraz języka SQL. Opisano historię języków, podstawowe zasady implementacji oraz ich strukturę. Znajdują tu się również opisy typów prostych, instrukcji warunkowych, klas, pętli, używanie tablic. W rozdziale III został opisany proces tworzenia aplikacji krok po kroku. Przedstawione są tu informacje na temat kodów źródłowych w poszczególnych formatkach. Pierwszą formatką jest Panel Logowania, która decyduje o przejściu do pozostałej części programu. Formatka menu_admin służy zarządzania całą aplikacją. To tutaj możemy sterować całą aplikacją oraz bazą do niej podpiętą. Większość opcji jest dostępna również z poziomu pracownika. Kolejne formatki zawarte w opcjach menu oferują dodawanie nowych towarów, klientów pracowników oraz ich edycję. Ostatnie ważne w opisie formatki służą do tworzenia, jak i drukowania dokumentów. Rozdział IV będzie informował użytkownika o wymaganiach aplikacji jakie są potrzebne, by program mógł dobrze funkcjonować, oraz opis instalacji oprogramowania. Wynikiem pracy jest w pełni działająca aplikacja do zarządzania sklepem ogrodniczym.
Application to management and support for garden shop
Keywords: zarządzanie sprzedażą; aplikacje internetowe; programy komputerowe; komputerowe wspomaganie zarządzania; języki programowania