Mobbing i jego przejawy we współczesnej organizacji - Śmierciak, Sabina (My University, 2011)
Niniejsza praca prezentuje rozważania dotyczące problemu mobbingu w miejscu pracy oparte o różnorodną literaturę z zakresu zarządzania, a także wyniki badań empirycznych na temat mobbingu we współczesnych przedsiębiorstwach. Dokonując przeglądu piśmiennictwa dotyczącego zarządzania starałam się w swojej pracy naszkicować aktualne problemy polskich przedsiębiorstw związane z mobbingiem. Najważniejszym aspektem poznawczym pracy jest szczegółowa analiza zjawiska mobbingu i jego przyczyn oraz próba znalezienia sposobów przeciwdziałania temu problemowi. Głównym problemem badawczym jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie: jakich przejawów mobbingu doświadczają pracownicy współczesnych firm? Analizując zebrany materiał badawczy można stwierdzić, że poziom wiedzy na temat mobbingu wśród pracowników zatrudnionych w polskich przedsiębiorstwach jest wysoki, a skala występowania problemu nie jest tak duża, jak zakładano. W walce z mobbingiem znaczącą rolę mogłaby odegrać większa stabilność na rynku pracy oraz pewność zatrudnienia, których brak powoduje lęk przed utartą pracy i uleganie zachowaniom mobbingowym. Firmy powinny przeciwdziałać mobbingowi poprzez organizowanie szkoleń na ten temat, ponieważ znaczna część pracowników nie wie, jak można skutecznie walczyć z tą patologią. Badania przedstawione w ramach pracy zostały przeprowadzone za pomocą formularzy ankietowych wśród pracowników zatrudnionych w wybranych przedsiębiorstwach z terenu powiatu nowosądeckiego. Analiza wyników badań przyczyniła się do udzielenia odpowiedzi na postawione w pracy hipotezy badawcze, które szczegółowo zostały opisane w rozdziale trzecim.

This work presents information about bullying at a workplace, which are based on the various management literature and on the results of the empirical research in a contemporary enterprises. Analyzing available books concerning management at work I was trying to illustrate contemporary problems associated with bullying in modern Polish companies. The most important aspect of this work is to show detailed analysis of bullying, its causes, and an attempt to find ways to prevent this problem. The main purpose of this thesis is to answer the question: what forms of harassment at work do employees of contemporary companies experience? Interpreting the collected research material we can state that the level of knowledge about bullying among workers employed in Polish enterprises is high, and that the problem occurs not so frequently as previously expected. Greater stability on the labour market and job security, which are missing at work because of fear and submission, are significant to eliminate the issue of bullying. The companies act against bullying by providing proper training because a great number of employees do not know how to react when such a problem occurs. The research was conducted among workers employed in selected companies in Nowy Sacz and neighboring areas, who were asked to fill in the survey. The analysis of the research results contributed to prove the hypothesis, which was described with details in Chapter three.
Bullying and its symptoms in modern organization
Keywords: mobbing; konflikt; dyskryminacja; ofiara; patologia; przemoc; bullying; conflict; discrimination; victim; pathology; violence