Analiza procesu oceny wniosków kredytów konsumenckich na przykładzie Alior Banku - Barnaś, Kinga (My University, 2014)
Tematem przewodnim niniejszej pracy jest kredyt konsumencki, a konkretnie proces oceny wniosków kredytowych na przykadzie Alior Banku. Alior Bank jest bankiem komercyjnym, oferującym konkurencyjne rozwiązania kredytowe. Głównym założeniem niniejszej pracy jest przedstawienie procesu oceny wniosków kredytów konsumenckich w oparciu o studium przypadku, a w szczególności warunki ubiegania się o kredyt w Alior Banku, zasady oceny zdolności kredytowej, procedury związane z ustaleniem warunków, zawarciem umowy oraz uruchomieniem kredytu. Na podstawie niniejszego procesu oceny wniosków, potwierdzono słuszność przyjętej hipotezy, mówiącej, iż w/w procedura nie jest skomplikowana, za czym przemawiają również ogólne warunki udzielania kredytów konsumenckich, które są przyjazne klientowi, bez obarczania potencjalnego kredytobiorcy uciążliwymi formalnościami. Dla kredytobiorcy istotne znaczenie ma nie tylko oprocentowanie proponowane przez bank oraz prowizja, ale również czas oczekiwania na realizację oraz łatwy dostęp do kredytu. Nie bez znaczenia pozostaje również wiek kredytobiorcy. Warunki ubiegania się o kredyt konsumencki w Alior Banku są jasne i zrozumiałe, akceptując szeroki zakres źródeł dochodu oraz stosując procedury uproszczone kredytowania, zarówno dla aktualnych, jak i nowych klientów.

The theme of this paper is consumer credit, specifically the process of assessing credit applications on the example of Alior Bank. Alior Bank is a commercial bank offering competitive credit solutions. The main objective of this paper is to present the evaluation process consumer loans based on a case study, and in particular the conditions of applying for a loan at Alior Bank, the principles for assessment of creditworthiness, the procedures related to the determination conditions, the conclusion of the contract and loan disbursement. On the basis of this process of evaluating applications, confirmed the validity of the hypothesis, speaking that w / the procedure is not complicated, this is supported by the general conditions for granting consumer loans that are friendly to the customer, without burdening the potential borrower burdensome formalities. For the borrower it is important to not only the interest rate offered by the bank and the commission, but also the waiting time for implementation and easy access to credit. Not without significance is also the age of the borrower. Conditions apply for consumer credit in Alior Bank are clear and understandable, accepting a wide range of sources of income and using simplified procedures of lending, both for current and new customers.
Analysis of the process of evaluating applications for consumer loans on an example of Alior Bank
Keywords: kredyt konsumencki; analiza; proces; ocena; wniosek; Alior Bank; studium przypadku; analysis; process; evaluation; application; Alior Bank; case study; kredyt; credit consumer