Ocena efektywności i skuteczności wybranych działań Nowosądeckiego Programu Rozwoju Przedsiębiorczości - Cinal, Urszula (My University, 2014)
Przedsiębiorczość zdefiniować można w dwóch kategoriach, jako formę pracy, lub jako czynnik produkcji. Inaczej można ją rozumieć jako proces lub jako ryzyko. Istnieje wiele instytucji zajmujących się badaniem rozwoju przedsiębiorczości w Polsce, jednak najpopularniejszym dokumentem odzwierciedlającym wyniki jest Raport z badań Global Entrepreneurship Monitor Polska, który opracowywany jest we współpracy z Polską Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. W 2012 roku Rada Miasta Nowego Sącza uchwaliła Nowosądecki Program Rozwoju Przedsiębiorczości, którego głównym celem był wzrost koniunktury Nowego Sącza poprzez wsparcie przedsiębiorczości przez administrację samorządową, oraz jednostki biorące udział w realizacji programu. Głównym celem empirycznym pracy jest ocena realizacji Nowosądeckiego Programu Rozwoju Przedsiębiorczości. Cel został osiągnięty przy wykorzystaniu następujących metod: przegląd literatury, analiza dokumentacji dotyczących Nowosądeckiego Programu Rozwoju Przedsiębiorczości oraz wywiad bezpośredni.

Entrepreneurship can be defined as a form of work, or factor of production. This term is also understood as a process and a hazard. There are plenty of institutions that study entrepreneurship development in Poland. Global Entrepreneurship Monitor Polska gave the most reliable report on the development results. The statement was drawn up in cooperation with Polish Agency for Enterprise Development. In 2012 Nowy Sącz city council enacted Entrepreneurship Development Programme of Nowy Sącz, which aims to improve the economical situation of Nowy Sącz by supporting entrepreneurship by the central administration and everyone, who takes part in a process. The main empirical aim of the thesis is to evaluate realization of Development Programme of Nowy Sącz. The goal was reached by the use of the following methods: literature review, analysis of documentation concerning Entrepreneurship Development Programme of Nowy Sącz and Paper and Pencil Interview.
Effectiveness evaluation of selected operations within the Entrepreneurship Development Programme of Nowy Sącz
Keywords: przedsiębiorczość; zarządzanie publiczne; Global Entrepreneurship Monitor Polska; Nowosądecki Program Rozwoju Przedsiębiorczości; Entrepreneurship; Public Management; Global Entrepreneurship Monitor Polska; Entrepreneurship Development Programme of Nowy Sącz