Znaczenie motywacji w procesie zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie firmy "Astra" - Tokarczyk, Anna (My University, 2014)
Celem pracy jest analiza roli motywacji w efektywnym zarządzaniu personelem na przykładzie firmy Astra. W pracy szeroko zaprezentowana została literatura przedmiotu. Określony został przedmiot i cel badań, opisano metody i techniki zastosowane w prowadzonych badaniach. Opisane zostały również systemy motywowania, wraz ze zbiorem istotnych instrumentów i narzędzi zarządzania. Aby zrealizować powyższy cel, opierano się głównie na metodzie analizy dokumentów pochodzących z firmy, opiniach pracowników które zbadano metodą sondażu diagnostycznego. Część teoretyczna pracy została opracowana na podstawie źródeł literaturowych oraz internetowych. W części badawczej wykorzystano również przemyślenia własne wynikające z obserwacji oraz rozmów z pracownikami firmy Astra Sp.z.o.o. Przeprowadzone badania pozwoliły na stwierdzenie, iż pracownicy są w pełni zaangażowani, w zamian za poczucie docenienia ich wkładu w pracę, a efekty wynagradzane są w sposób sprawiedliwy i w pełni satysfakcjonujący pracowników każdego szczebla. Wiedza, umiejętności i zaangażowanie pracowników, to najcenniejszy zasób jaki posiada każda organizacja, jest to powód dla którego powinno dołożyć się wszelkich starań, aby wszyscy razem i każdy z osobna wykazywał chęć do współpracy oraz działania na rzecz przedsiębiorstwa, w którym pracują. Efekty pracy pokazują jak ważną rolę odgrywają narzędzia motywowania, dzięki którym potencjał pracowników zostanie wykorzystany optymalnie i z korzyścią dla firmy.

The aim of the thesis is to analyze the role of motivations for effective managing staff on the example of Astra. The literature of project was widely presented. The object and purpose of the research were determined and methods and techniques used in the current research were described, too. The motivation systems have also been described with a set of relevant instruments and management tools. To achieve the main object, the researches were made based mainly on the method of analysis of documents from the company and opinions workers who were examined by a diagnostic survey. The theoretical work is based on literature sources and websites. As part of the research was also used own thoughts based on observations and interviews with employees of Astra sp.zoo The studies have confirmed that employees are fully engaged, in exchange for a sense of appreciation for their work, and the results are rewarded in a fair and full satisfaction of employees at every level. Knowledge, skills and commitment of staff, are the most valuable resources that has every organization.It is the reason for which everyone should make all efforts so that all together and each separately showed willingness to cooperate and act in favor of the company in which they work. Effects of work show how important are motivating tools by which potential of employees will be optimally utilized for the benefit of the company.
The importance of motivation in the process of human resource management on the example of company "Astra"
Keywords: motywowanie; przedsiębiorstwo; płaca; premia; nagroda; proces; motivation; company; payment; bonus; award; process