Analiza możliwości restrukturyzacji Przedsiębiorstwa Usługowo - Turystycznego FWP oddział w Krynicy - Chryczyk Czesława (My University, 2003)
Wprowadzanie zmian jest istotnym warunkiem trwania i rozwoju przedsiębiorstw w warunkach gospodarki rynkowej. Przedsiębiorstwo chcąc osiągnąć przewagę konkurencyjną na rynku musi się dostosowywać do zmian otoczenia. Temat pracy jest ściśle związany z zaistniałą w Polsce sytuacją gospodarczą a przede wszystkim turystyką. Kryzys, jaki wystąpił w tej dziedzinie po roku 1988 oparty był głównie na procesie przejścia do gospodarki rynkowej. Państwo stanęło w obliczu transformacji systemu gospodarczego, obejmującej przekształcenia instytucjonalno - ekonomiczne i restrukturyzację gospodarki, które przyniosły nieuniknione załamanie się rynku turystycznego w Polsce. Kryzys ten spowodowały między innymi spadek siły nabywczej społeczeństwa jak też wzrost kosztów działalności. Efekty tej sytuacji wykazały, iż dotychczasowy standard usług i metody zarządzania są nieużyteczne w nowych realiach. Przed rokiem 1989 społeczeństwo polskie było bardzo mało zróżnicowane ze względu na sytuację materialną, co miało wpływ na świadczenie usług - niski poziom usług dla szerokiego kręgu odbiorców. Po przemianach jakie nastąpiły po 1988 r., społeczeństwo jest zdecydowanie bardziej zróżnicowane. Stosunkowo wąska, bardzo zamożna, bardzo wymagająca grupa odbiorców usług i olbrzymia część społeczeństwa, rzadko korzystająca ze specjalnych usług jakimi są usługi wczasowe, sanatoryjne etc. Głównym celem pracy jest analiza przesłanek przetrwania i rozwoju firmy Funduszu Wczasów Pracowniczych i zaproponowanie dla niej strategii marketingowej. W niniejszej pracy zgłębiono wiedzę o problemach zaistniałych w tej firmie po roku 1988. Podjęto również próbę przygotowania procesu naprawczego a także przystosowawczego FWP do realiów i umocnienia tejże firmy na polskim rynku. Planując ten proces uwzględniono dotychczasowe przedsięwzięcia.
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstw; przedsiębiorstwo usługowo-turystyczne; restrukturyzacja personalna; restrukturyzacja systemu zarządzania; program naprawczy; bariery finansowe; bariery prawne; bariery osobowo-społeczne; analiza SWOT FWP Oddziału Krynickiego; Fundusz Wczasów Pracowniczych