Motywacyjne aspekty systemu wynagrodzeń jako narzędzie wspomagające realizację strategii firmy na podstawie Banku Gospodarki Żywnościowej S.A. Oddział Wojewódzki w Przemyślu - Stadnik Barbara (My University, 2002)
Celem niniejszej pracy oraz prowadzonych badań jest analiza systemu wynagrodzeń w Banku Gospodarki żywnościowej – Oddział Wojewódzki w Przemyślu oraz próba odpowiedzi na pytanie; czy i w jakim stopniu opracowany system wynagrodzeń motywuje pracowników banku do osiągania zamierzonych celów, a tym samym do realizacji zarówno przyjętej strategii personalnej, jak i strategii firmy. Badania mają również na celu wskazanie, które elementy wdrożonego systemu wynagradzania zapewniają największą efektywność oraz motywują w największym lub najmniejszym stopniu pracowników banku do działania. Podstawowym narzędziem badawczym jest ankieta opracowana dla potrzeb badań, wywiad bezpośredni oraz własne obserwacje badanego zjawiska. Badania obejmować będą okres trzech miesięcy od 01.11.2001 do 01.02.2002, a uzyskane wyniki pozwolą ocenić obecnie stosowaną politykę wynagradzania w zakresie motywacji oraz wskażą kierunki zmian lub ewentualnych korekt systemu wynagradzania w przyszłości.
Keywords: zarządzanie organizacją; strategia firmy; strategie zarządzania zasobami ludzkimi; system wynagrodzeń; polityka personalna; motywacja; strategie motywacji; BGŻ S.A.