Mędzelowski, Tadeusz2017-01-272017-01-272016Miasto i Ludzie.pl : magazyn ilustrowany. 2016, nr 12(159), s. 10-11http://hdl.handle.net/11199/9565Ucztę Wielkanocną rozpoczyna dzielenie się poświęconym jajem połączone z wzajemnym składaniem sobie życzeń. Był zwyczaj, że przed rozpoczęciem uczty wielkanocnej już po podzieleniu się jajkiem, każdy z domowników zjadał kawałek chrzanu. Tłumaczono, że w ten sposób uniknie się przez cały rok bólu zębów, brzucha, kataru i kaszlu, a ponadto uważano to za umartwienie gdyż Jezus przed śmiercią był pojony żółcią i octem. Znane było też wzajemne „chodzenie na święcone jajko”, czyli odwiedzanie się. Dzisiaj zwyczaj ten zanikł niemal zupełnie. Nic ze święconego nie mogło się zmarnować. Okruchy ciast rozsiewano po ogrodzie, a z poświęconego chrzanu robiono krzyżyki. Miały one chronić od węży. Artykuł omawia niektóre zwyczaje związane ze świętami „Wielkiej Nocy” Małopolski i Podkarpacia.plopen accessŚwięta Wielkiej NocyWielka Sobotaobrzędyświęconkaświęcenie wody i ogniaCzas święconego czyli magia wielkanocnych zwyczajówarticle