Wybrane aspekty zarządzania ryzykiem kredytowym na przykładzie Oddziału Kredyt Banku S.A. w Nowym Sączu - Zwadroń Teresa (My University, 2003)
Pogłębiające się niekorzystne tendencje gospodarcze i społeczne w kraju, które znajdują odzwierciedlenie w pogarszającej się kondycji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstw oraz klientów indywidualnych spowodowały generalne pogorszenie jakości portfela kredytowego banków. Spowodowało to potrzebę głębszego analizowania sytuacji finansowych firm, którym banki udzielają kredytów. Aby udzielane kredyty były bezpieczne banki muszą poznać zasady działania przedsiębiorstw, rozumieć ich procesy gospodarcze oraz sposoby zarządzania nimi. Temu służy analiza ekonomiczno- finansowa firmy, która umożliwia ocenę jej zyskowności, wielkości posiadanego majątku, źródeł jego pokrycia, stopnia płynności finansowej oraz zdolności do obsługi zadłużenia. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie procedur dotyczących oceny zdolności kredytowej przedsiębiorstwa i osoby fizycznej oraz ryzyka kredytowego wykorzystywanych przez Kredyt Bank S.A. na przykładzie Oddziału w Nowym Sączu.
Keywords: polityka kredytowa banku; umowa kredytowa; zabezpieczenie kredytu; zdolność kredytowa; analiza ekonomiczno – finansowa; analiza wskaźnikowa; zarządzanie ryzykiem kredytowym