Możliwości finansowania małych i średnich przedsiębiorstw wynikające z przystąpienia Polski do Unii Europejskiej - Korona, Joanna (My University, 2010)
W związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej małe i średnie przedsiębiorstwa zyskały możliwość pozyskania wsparcia w różnych formach z funduszy strukturalnych. Celem pracy jest identyfikacja oraz ocena funduszy unijnych w kontekście ich wykorzystania przez przedsiębiorstwa z sektora MSP. W pracy przyjęto następującą hipotezę badawczą: Fundusze pomocowe Unii Europejskiej przyczyniają się do poprawy konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Weryfikacja hipotezy odbywać się będzie za pomocą odpowiednio dobranych narzędzi badawczych. Głównym narzędziem badawczym wykorzystanym w tej pracy będzie analiza dokumentów dostępnych zarówno w literaturze przedmiotu, jak również w opracowaniach rządowych i pozarządowych, umożliwiająca ocenę stopnia wykorzystania tych funduszy dla podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstw. Dodatkowo w pracy wykorzystano proste zasady statystycznej prezentacji danych w postaci zestawień tabelarycznych i graficznych. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne, opracowania organizacji rządowych i pozarządowych oraz źródła internetowe. Postawiona w pracy hipoteza, została zweryfikowana pozytywnie. Korzystanie z funduszy unijnych wymaga pewnego wysiłku, by przeprowadzić niezbędne analizy i przygotować wymaganą dokumentację. Środki pozyskane z tego sposobu finansowania trzeba wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem i szczegółowo określanymi zasadami, nie podlegają one jednak zwrotowi. Warto więc aplikować o unijne dotacje, ponieważ stanowią one potężny zastrzyk finansowy, który może wzmocnić potencjał inwestycyjny małych i średnich przedsiębiorstwa, wprowadzić najnowsze rozwiązania technologiczne lub pomóc wygenerować nowy, innowacyjny produkt bądź usługę.
Possibility of financing of small and medium-size enterprises from entrances of Poland to the European Union
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; finansowanie przedsiębiorczości; kredyt bankowy; leasing; franchising; faktoring; fundusze strukturalne; Polska; Unia Europejska