Rola wybranych metod zarządzania w prawidłowym funkcjonowaniu organizacji - Dynowska, Kinga (My University, 2010)
Cel poznawczy pracy, który jest próbą systematyzacji pojęć oraz opisu metod zarządzania organizacją występujących w literaturze przedmiotu. Cel praktyczny pracy, który sprowadza się do oceny efektywności poszczególnych metod zarządzania organizacją i wyodrębnienia metod najbardziej pomocnych w osiągnięciu sukcesu przez organizację oraz gwarantujących jej prawidłowe funkcjonowanie. W kontekście tak postawionych celów podjęto próbę zweryfikowania następujących hipotez badawczych postawionych w pracy: H1: skuteczne zarządzanie organizacją jest niezbędne dla jej prawidłowego funkcjonowania, H2: dobór właściwych metod zarządzania pomaga w osiągnięciu sukcesu przez organizację, H3: niewłaściwe zarządzanie organizacją może być przyczyną upadku przedsiębiorstwa. W realizacji postawionych celów i weryfikacji hipotez wykorzystano badania teoretyczne i empiryczne z wykorzystaniem danych wtórnych. Badania empiryczne, z uwzględnieniem informacji o charakterze jakościowym, przeprowadzono w oparciu o analizę metod zarządzania w kilku przedsiębiorstwach. Dokonano analizy modelu zarządzania w trzech przedsiębiorstwach uznanych za wzór prawidłowo zarządzanego przedsiębiorstwa i kolejno takich, które upadły ze względu na złą politykę. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym streszczono najpopularniejsze teorie dotyczące metod zarządzania organizacją. Rozdział drugi niniejszej pracy został poświęcony metodologii badań własnych. Szczegółowo omówiono przedmiot i cel pracy, zdefiniowano hipotezy i metody badawcze wykorzystywane do analizy wybranych przedsiębiorstw. W kolejnym rozdziale dokonano oceny metod zarządzania w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizacji, a także podjęto temat roli wybranych metod zarządzania w funkcjonowaniu organizacji. Istotnym zagadnieniem rozdziału trzeciego jest także omówienie wad i zalet poszczególnych metod zarządzania. W rozdziale tym wyciągnięto także wnioski z przeprowadzonych badań.
The role of selected management methods in the proper functioning of the organization
Keywords: zarządzanie organizacją; metody zarządzania