Poziom lęku a struktura osobowości u studentów - Zięć, Barbara (My University, 2011)
Niniejsza praca dotyczy powiązań zachodzących między lękiem a strukturą osobowości u młodzieży studiującej. Badania nad powiązaniem lęku z osobowością są o tyle ważne, iż przybliżają strukturę specyficznego układu cech osobowości lękowej. Program badawczy zrealizowany został w oparciu o dane empiryczne z badań własnych. W badaniach uczestniczyła młodzież studiująca w wieku od 20 do 24 lat, która została przebadana za pomocą następujących metod psychologicznych: Arkusza Samopoznania Raymonda B. Cattella, Inwentarza Osobowości NEO-PI-R Paula T. Costa, Jr., Roberta R. McCrae, Arkusza personalego własnej konstrukcji. W oparciu o wyniki przeprowadzonych badań można wysunąć następujące wnioski. Osoby o wysokim lęku przejawiają wysoki poziom neurotyczności, natomiast niski poziom ekstrawertyczności, ugodowości i sumienności. Wnioski wyciągnięte z powyższej pracy, mogą być wykorzystane praktycznie w poradnictwie psychologicznym oraz w terapii osób z podwyższonym lękiem.

The following thesis concerns connections that are made between anxiety and a personality structure in university students. The research on the connection between anxiety and personality is important as it provides insight into the structure of a specific system relating to features of an anxious personality. The research programme was conducted on the basis of empirical data collected from my own investigation. Students aged 20 to 24 participated in the research. The subjects were examined with the use of the following psychological methods: THE IPAT ANXIETY SCALE by Raymond B. Cattell, Psychological Personality Inventory : NEO-PI R by Paula T. Costa, Jr., Roberta R. McCrae and a personality research form designed by me. The following conclusions can be drawn on the basis of the outcome of the research. People having a high anxiety level also display a high level of neuroticism. However, they show a low level of extroversion, conciliatory manner and conscientiousness. The conclusions drawn from this thesis can be used in a practical way in psychological counselling as well as in a therapy with people having a high anxiety level.
Anxiety level and students' personality structure
Keywords: lęk; osobowość; młodzież; badania psychologiczne; studenci