Lustracja w Polsce. - Stanek, Ludmiła (My University, 2013)
Celem pracy jest przeanalizowanie procesu legislacyjnego dotyczącego lustracji od początku transformacji ustrojowej do chwili obecnej. W pracy prześledzono rozwiązania prawne związane z omawianym tematem a także próbowano pokazać debatę jaka toczyła się na ten temat w zarówno na forum parlamentu jak i w mediach. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale został poddany analizie okres od momentu ukonstytuowania się pierwszego niekomunistycznego rządu do uchwalenia ustawy lustracyjnej. Drugi rozdział opisuje proces powołania Instytutu Pamięci Narodowej. W tym rozdziale przeanalizowane zostały także wybrane procesy lustracyjne. Trzeci rozdział zawiera analizę nowelizacji ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej i związanymi z tą zmianą konsekwencjami. W zakończeniu pracy starano się podsumować całość procesu tworzenia prawa dotyczącego kwestii lustracji. Wykorzystano materiały źródłowe publikowane głównie przez Instytut Pamięci Narodowej, a także prace naukowe polskich historyków i politologów. Korzystano z dokumentów dostępnych na stronach internetowych Sejmu i Senatu. W pracy wykorzystano także artykuły prasowe poruszające omawiany problem. Temat lustracji często pojawia się w opracowaniach dotyczących lat 1989-2012, bardzo rzadko jednak jest przedmiotem pogłębionych badań.
Vetting in Poland.
Keywords: lustracja; Polska; prawo; Instytut Pamięci Narodowej