Analiza porównawcza kredytu i leasingu jako zewnętrznych źródeł finansowania przedsięwzięć inwestycyjnych w przedsiębiorstwie - Jarząbek, Ewa (My University, 2011)
Praca jest analizą porównawczą kredytu i leasingu mającą wykazać przewagę leasingu, jako lepszego źródła finansowania przedsięwzięć inwestycyjnych niż kredyt bankowy. Część badawcza, zawierająca analizę finansową zestawiającą koszty kredytu bankowego i leasingu operacyjnego, oparta została o zakup samochodu osobowego przez firmę ubezpieczeniową będącą średnim przedsiębiorstwem istniejącym na rynku od dwóch lat. Jest to firma fikcyjna, dla potrzeb pracy. Podstawą do analizy kosztowej była oferta kredytowa banku i oferta leasingowa firmy leasingowej. Analiza finansowa potwierdziła postawioną w pracy hipotezę i wysunięte wcześniej wnioski oraz odpowiedzi na postawione w pracy pytania badawcze. Leasing operacyjny okazał się korzystniejszą formą zakupu samochodu osobowego niż kredyt bankowy z racji mniejszych kosztów związanych z bieżącymi wydatkami i dużych korzyści podatkowych. Zarówno część teoretyczna, jak i część empiryczna pracy potwierdzają hipotezę, iż leasing jest tańszą formą finansowania przedsięwzięć inwestycyjnych z racji uproszczonej procedury zawierania umów, wyższego bezpieczeństwa oraz ewidentnych korzyści podatkowych. Praca wykazała również, że leasing operacyjny jest korzystniejszy od leasingu finansowego.

This paper is a comparative analysis of credit and leasing which wants to show leasing as a better form of financing investment projects. Empirical part, which includes financial analysis contained a cost of bank credit and operating leasing, was based on buying a car by medium insurance company. It is a fictional company. Cost analysis was based on bank and leasing company offers. Cost analysis confirmed hypothesis and the research questions’ answers. Operating leasing is better form for buying car because of lower costs connected with current spending and big tax advantages. Teoretic part, as well as empirical, too, confirmed hypothesis that leasing is cheaper form of financing investment mainly beacuse of simplified procedure for contract, higher security and tax benefits. This paper also shows that operating leasing is better than financial leasing.
Comparative analysis of credit and leasing as an external sources of financing investment in the company
Keywords: kredyt; leasing; korzyści; koszty; tarcza podatkowa; procedury; zabezpieczenia; nadwyżka netto leasingu (NAL); credit; leasing; profits; costs; tax shield; procedures; security; net advantage of leasing