Szanse rozwoju turystyki osób niepełnosprawnych w powiecie nowosądeckim - Ohly, Małgorzata (My University, 2010)
Turystyka osób niepełnosprawnych jest dziedziną gospodarki ciągle niedocenianą i to zarówno z punktu widzenia efektu mnożnikowego który tworzy, jak i szansy, jaką jest ona dla regionów w których się rozwija. W literaturze przedmiotu istnieją opracowania dotyczące tej dziedziny, jednak mają one charakter czysto teoretyczny, co więcej ogólnikowy. Praca składa się z dwóch części teoretycznej i badawczej. W rozdziale pierwszym scharakteryzowane zostały problemy zarządzania turystyką na tle przemian cywilizacyjnych i rozwoju różnych form komunikacji we współczesnym świecie. Ponadto ukazana została specyfika zarządzania i obsługi ruchu turystycznego. W rozdziale drugim przedstawiono założenia do strategii rozwoju turystyki w powiecie nowosądeckim, a w rozdziale trzecim ukazano możliwości i ograniczenia turystyki osób niepełnosprawnych. Korzystanie osób niepełnosprawnych z walorów turystycznych regionu jest kwestią wymagającą dodatkowych starań to jednak trudności te są możliwe do pokonania. Bezspornie świadczy o tym siedmioletnia już historia Komisji Integracji z Niepełnosprawnymi [ dalej: KIzN ] przy oddziale PTTK Beskid w Nowym Sączu. Jej działalność w branży turystycznej stała się przedmiotem analizy w części badawczej pracy. W części metodologicznej pracy wykorzystałam trzy metody badawcze: ankietę , metodę Hammera oraz prognozowanie liniowe. Miały one na celu bardziej precyzyjne poszukiwanie odpowiedzi na pytania: Czy w powiecie istnieje popyt i podaż na usługi turystyczne? Jak będzie się kształtować ten rodzaj turystyki na Sądecczyźnie w przyszłości, co może mieć odzwierciedlenie również w innych regionach Polski. Praca pokazuje ogrom wysiłku jaki został włożony w uruchomienie procesu rozwoju turystyki osób niepełnosprawnych na Sądecczyźnie. Pokazuje zarówno dobre strony podjętych działań przy jednoczesnym nakreśleniu obszarów które hamują rozwój tej specjalistycznej części turystyki.

This research or thesis presents tourism problems for disabled people which serves as a chance to develop Nowy Sącz area. It includes four units: 1.Theoretical aspect: It describes definitions of human development , technical development and tourism development. 2. Directional aspect: It is based on the research which shows development of N. Sącz area. 3.Cultural aspect: It characterizes Nowy Sącz as a culturally strong centre. 4.Methodolgy:Research carried out on tourism aspect for disabled people. This Master Work prove that Turism in Nowy Sącz has a big chances to develop.
Emergence of Tourism development for disability people in Nowy Sącz
Keywords: turystyka; strategia rozwoju turystyki; powiat; osoby niepełnosprawne