Ceny transferowe - modelowa dokumentacja transakcji między podmiotami powiązanymi - Pardyak Marcin (My University, 2005)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie modelowej dokumentacji transakcji między podmiotami powiązanymi, która spełnia wymogi stawiane przez przepisy podatkowe. Autor jako pracownik międzynarodowego koncernu, od wielu lat uczestniczy w realizacji transakcji między podmiotami powiązanymi. Zainteresowanie autora realizowanymi przez firmę transakcjami typu inter-company, wyrażasię poprzez analizę danej sprawy z punktu widzenia przepisów celnych oraz podatkowych.
Keywords: ustawa o podatku dochodowym; podatek akcyzowy; opodatkowanie koncernów w Unii Europejskiej; transakcje pomiędzy podmiotami powiązanymi; zasada wartości rynkowej; transakcje handlowe; transakcje usługowe; polityka cen transferowych; mdelowa dokumentacja transakcji; ceny transferowe