Analiza porównawcza lotniczych przewoźników nisko-kosztowych i tradycyjnych - Szymczak, Andrzej (My University, 2013)
Praca bada rynek pasażerskich przewozów lotniczych pod kątem wpływu pojawienia się nowego modelu biznesowego w postaci tzw. linii niskokosztowych na cały rynek – zarówno pod kątem regionalnym jak i globalnym. W pracy użyto dostępnych danych w celu zbadania wpływu nowego modelu działania biznesowego na rynek pod kątem zmian w zachowaniach klientów, rozwoju rynku oraz podziału klientów i rynku pomiędzy dwa działające modele biznesowe na tym samym rynku tj. rynku lotniczych przewozów pasażerskich. Praca analizuje wpływ nowo powstałych przewoźników na cały rynek oraz zachowania klientów. W wyniku analizy można stwierdzić, że zarówno tradycyjne jak i niskokosztowe linie lotnicze są dla siebie komplementarne i mogą współegzystować na rynku – jednocześnie z biegiem czasu zbliżając się do siebie w sposobie działania biznesowego.

This thesis analyses passenger airline business with low-cost carriers impact on the airline industry. In order to see what kind of impact that is, available data were analyzed and matched to see how those two models work at the same market. The research and wide market check shows, that low-cost carriers and legacy carries can co-exist on the market and that they are becoming similar in many areas benefiting from elements of the models borrowed from each other.
Comparative analysis of low-cost and traditional airlines
Keywords: lotnictwo; linie lotnicze; low-cost; analiza danych; niskokosztowy; modele biznesowe; komplementarność