Współczesny menedżer i jego rola w procesie rekrutacji na przykładzie firmy WIŚNIOWSKI - Górka Beata (My University, 2005)
W warunkach dokonujących się w polskiej gospodarce przeobrażeń ustrojowych i społeczno-ekonomicznych ważną kwestią staje się przemyślane budowanie stabilnych fundamentów organizacji opartych na kapitale ludzkim. Szczególną rolę w tym obszarze zagadnień odgrywa dobrze przygotowany i przeprowadzony proces rekrutacji i selekcji na stanowiska menedżerskie. Kompetencje menedżerskie, zarówno intelektualne, jak praktyczne w połączeniu z doświadczeniem zawodowym wpływają w bezpośredni sposób na jakość pracy zespołów. Stąd kierowanie firmą przez kompetentnych kierowników, którzy sprawnie i elastycznie reagują na informacje z rynku staje się sprawą pierwszorzędnej wagi. Niniejsza praca poświecona jest metodom i narzędziom rekrutacji i selekcji Top Managementu, które pozwalają na przemyślaną rekrutację osób spełniających wysokie oczekiwania firmy. Stosowanie tradycyjnych narzędzi w procesach rekrutacji i selekcji stało się mało wystarczające, by podjąć trafne decyzje kadrowe. Rynek wymusił utworzenie nowych, specjalistycznych narzędzi do których można zaliczyć. testy psychologiczne, czy wyrafinowane procedury szacowania umiejętności praktycznych jak Assessement Center. Są to metody analizujące kompetencje i cechy osobowości osób rekrutowanych na kierownicze stanowiska. Część empiryczna pracy ma na celu zbadanie opinii pracowników oraz menedżerów na temat przebiegu procesu rekrutacji w firmie WIŚNIOWSKI oraz ustalenia możliwości jego udoskonalenia.
Keywords: zarządzanie organizacją; zarządzanie personelem; osobowość menedżera; kompetencje; psychospołeczne umiejętności; style kierowania; planowanie zatrudnienia; procedury AC w naborze menedżerów