Selektywna zbiórka odpadów, odzysk i recykling surowców wtórnych w województwie małopolskim - prawo i wymogi Unii Europejskiej a praktyka społeczna - Kulig, Krzysztof (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie problemu selektywnej zbiórki odpadów oraz odzysku i recyklingu surowców wtórnych w województwie małopolskim w świetle obowiązującego prawa i wymogów Unii Europejskiej, a także znalezienie odpowiedzi na pytania: Jakie są powody różnic w ilości odzyskiwanych surowców z odpadów w Polsce i innych krajach UE? Na ile zmiana prawa zmienia realia i wpływa na ochronę oraz stan środowiska naturalnego? W pierwszej części pracy zamierzam przedstawić obecny stan prawny dotyczący gospodarowania odpadami w całej Unii Europejskiej a także stosowne polskie ustawy i rozporządzenia. Przeanalizuję plan, jaki opracowano w województwie małopolskim na lata 2007 - 2014, aby, stosując się do unijnych dyrektyw, poradzić sobie z odpadami. W kolejnych rozdziałach zaprezentuję sposoby realizowania zapisów prawnych związanych z odzyskiem i recyklingiem odpadów w województwie małopolskim a także, pokażę jakie są wymierne zyski z właściwego gospodarowania odpadami, ich selektywnej zbiórki i ponownego przetwarzania, czyli kto najbardziej korzysta ze zmian prawnych. W rozdziale 5. zamieściłem analizę przeprowadzonej przeze mnie ankiety, dotyczącej świadomości i praktyki społecznej w zakresie selektywnej zbiórki odpadów. W ostatnim rozdziale omówiłem wprowadzaną obecnie przez gminy Ustawę o utrzymaniu czystości i porządku w gminie oraz przedstawiłem nadzieje i obawy związane z nowymi przepisami. Najważniejszymi źródłami danych były akty prawne dotyczące odpadów (dyrektywy Unii Europejskiej, Ustawa o odpadach) oraz plany gospodarowania odpadami (krajowy i małopolski), a także sprawozdanie z realizacji małopolskiego planu. Oparłem się również na danych GUS zamieszczonych w Roczniku Statystycznym.
Separate collection of waste, recovery and material recycling in Małopolska - law in force and requirement of the European Union and practice
Keywords: gospodarka odpadami; regulacje prawne; Polska; Unia Europejska; województwo małopolskie