Szkolenie pracowników jako funkcja zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie firmy P.H.U. Wiśniowski - Klimczak Krystyna (My University, 2007)
We współczesnych koncepcjach zarządzania człowiek uzyskał miano podmiotu oraz został uznany za najcenniejszy i najdroższy z zasobów. Jest tym zasobem, który tworzy, pobudza, koordynuje i ocenia aktywność społeczno-gospodarczą. Współczesny trend zarządzania zasobami ludzkimi w organizacjach jest zorientowany na przekształcenie zasobów ludzkich w kapitał, od którego w bardzo wysokim stopniu zależy wartość firmy. Kapitałem są przede wszystkim ludzie trwale związani z organizacją i jej misją, o kreatywnych postawach, wysokich kwalifikacjach, umiejący współpracować. Kapitał ludzki stanowi siłę napędową rozwoju przedsiębiorstwa. Kryje w sobie niezwykłe możliwości motywacyjne, które ujawniają się w wyniku skutecznego zarządzania organizacją, ukierunkowanego na zadanie i strategiczne cele firmy. We wszystkich krajach, które liczą się na rynku światowym, inwestowanie w kadry, a ściślej w podnoszenie ich wiedzy i umiejętności, uzyskało status zadania strategicznego. Nowoczesne organizacje, aby utrzymać się na globalnym rynku, który stawia coraz większe wymagania, muszą dysponować pracownikami o wysokich kwalifikacjach, systematycznie odnawianych i wzbogacanych. W dzisiejszych czasach w sferach biznesu panuje przekonanie, ze na rynku utrzymują się tylko te organizacje, które będą aktywnie zarządzać procesem przemian. Zależy on przede wszystkim od możliwości intelektualnych i fachowych zatrudnionych pracowników, które należy systematycznie szkolić i doskonalić. Inspiracją do napisania niniejszej pracy były obserwacje zmian zachodzących w polskich przedsiębiorstwach. Zmiany ustrojowe spowodowały, że coraz więcej firm szkoli swoich pracowników korzystając z usług znanych firm szkoleniowych, organizując szkolenia w wyspecjalizowanych ośrodkach szkoleniowych oraz dofinansowując kształcenie w szkołach wyższych. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie tematyki szkoleń pracowników oraz przedstawienie budowy efektownego systemu szkoleń.
Employee training as a function of human resources management on the example of the P.H.U. Wisniowski company
Keywords: szkolenie; rozwój zawodowy pracowników; ocena potrzeb szkoleniowych; firma P.H.U. "Wiśniowski"; efektywność szkoleń