Innowacyjność jako źródło przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw i regionu Małopolski - Dudczak, Ewa (My University, 2014)
Niniejsza praca miała na celu zbadanie zagadnienia innowacyjności jako głównego czynnika przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw i regionu Małopolski. Jest ona połączeniem teorii odnoszącej się do istoty innowacji i konkurencji z badaniami empirycznymi dotyczącymi działalności innowacyjnej podmiotów przemysłowych w tym województwie. We współczesnej gospodarce, która wymusza nieustanne przeobrażenia innowacje stanowią główne źródło przetrwania oraz są podstawowym czynnikiem stymulującym rozwój podmiotów gospodarczych. Umożliwiają pokonanie przeszkód i ograniczeń utrudniających działania przedsiębiorstwa. Jednakże wprowadzanie innowacji wiąże się z podnoszeniem nakładów na działalność badawczo-rozwojową, pozyskaniem kapitału ludzkiego oraz polityką innowacyjną państwa. Celem pracy jest analiza reakcji wymienionych wyżej determinant na poziom innowacyjności podmiotów. Albowiem dalszy i systematyczny rozwój gospodarki województwa małopolski będzie zależał od budowania innowacyjności przedsiębiorstw funkcjonujących na jego obszarze.

This work aims at examining the notion of innovation as the key factor for competitive advantage and the Malopolska region. The study combines theory relating to the core of innovation and competition with empirical research of innovative activity of industrial units in the province. In contemporary economy that imposes constant transformations, innovation is the main source of survival and the basic factor boosting the development of business entities. Furthermore, innovation allows to overcome obstacles and constraints that hinder the operation of the company. Nonetheless, implementation of innovation is associated with rising expenditure on research and development, acquisition of human capital and innovative policy of the country. The objective of the work is to analyze the impact of the reactions mentioned above on the level of innovation, since further systematic development of the economy and the Malopolska region will depend on building innovative business operating in the area.
Innovation as a source of competitive advantage of enterprises and the Malopolska region
Keywords: innowacyjność; konkurencja; konkurencyjność; competition; competitiveness; przewaga konkurencyjna; competitive advantage; innowacje; innovation