Biznesplan projektu inwestycyjnego - budowa obiektu handlowego z przeznaczeniem na wynajem - Żołna, Michał (My University, 2013)
Biznesplan jest dokumentem coraz częściej wykorzystywanym podczas prac inwestycyjnych. Pomimo obszernej ilości źródeł teoretycznych potrzebnych do sporządzenia dokumentu w znacznej części biznesplany zawierają błędy. Coraz częściej banki wymagają przygotowania biznesplanu w chwili zawierania umowy kredytowej na inwestycję. Celem pracy jest ukazanie problematyki biznesplanu. Praca zawiera teorię biznesplanu oraz podstawowe elementy wchodzące w jego skład. W części empirycznej zaprezentowany został biznesplan przedsięwzięcia inwestycyjnego obejmującego stworzenie budynku wielkopowierzchniowego z przeznaczeniem na wynajem. Inwestycja okazała się zasadna ekonomicznie. Wykazuje się stosunkowo niskim poziomem zagrożenia. Potencjał branży wielkopowierzchniowych sklepów spożywczych cechuje się dużym tempem wzrostu, co dobrze rokuje na przyszłość.

Business plan is increasingly used during the investment works. Despite large quantity of theoretical knowledge which is necessary to create that kind of documents, business plans in most causes contain mistakes. More and more banks require business plan, during the credit contract preparations. The aim of this thesis, is to show the problematic aspects of business plan document. This writing contains theory of business plan as well as fundamental elements included. In the practical part was shown business plan of an investment project – build a food store for lease. The investment is economically proved. It has relatively low risks. Growth potential of food stores line is increasing rapidly, what looks promising in the future.
Business plan of an investment project - construction of commercial building intended for lease
Keywords: biznesplan; inwestycja; analiza finansowa; sklepy spożywcze; handel detaliczny; budynek wielkopowierzchniowy; wynajem; business plan; investment; financial analysis; food stores; retail trade; largeformat building; lease