Rola i znaczenie negocjacji w funkcjonowaniu współczesnej firmy na przykładzie przedsiębiorstwa transportowego Drew Trans - Tadeusz Sacha – Jurków - Sułkowski, Szymon (My University, 2012)
W pracy "Rola i znaczenie negocjacji na przykładzie firmy transportowej Drew Trans" omówiono zagadnienie negocjacji w funkcjonowaniu współczesnej firmy w oparciu o materiały dostępne w firmie, a także literaturę. Celem pracy było przedstawienie w usystematyzowany sposób pojęcia negocjacji oraz taktyk i technik, a następnie analiza tego procesu na przykładzie firmy. Wykorzystano materiały źródłowe firmy i pozycje bibliograficzne w ilości 20 sztuk. Badania wykonano w oparciu o testy przeprowadzone z właścicielem firmy, który jest tu głównym negocjatorem. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdza się, że firma osiąga wysoką efektywność w negocjacjach. Osiąga się to poprzez dostosowanie jej stylu do bieżącej sytuacji, odpowiedni wpływ na równowagę sił, poprzez właściwe wykorzystanie komunikacji w trakcie negocjacji.

In “Negotiations based on Drew Trans transport company” bachelor’s thesis discussed the issue of negotiations in modern company based on materials available and literature. The purpose of the thesis was the introduction in systematized way the issue of negotiations and tactic as well as technique and subsequently the analysis of this process based on company example. There were used 20 pieces of company reference books and reference titles. The research was done based on tests conducted with the company owner who was the main negotiator. The analyses show that the company has high effectiveness of negotiations. It has been achieved through the adjustment of the company style to current situation, proper influence on the force of the balance through the adequate usage of the communication during negotiations.
The role and importance of negotiations in modern companies on the example of the Drew Trans-Tadeusz Sacha-Jurków Transport Company
Keywords: negocjacje; negocjator; komunikacja; etyka; kontrakt; rynek usług; trudny partner; konflikt; porozumienie; negotiation; negotiator; communications; ethics; contract; market of services; difficult partner; conflict; agreement