Przemiany zachodzące w podziale administracyjnym państwa na przykładzie miasta i gminy Limanowa - Gawron, Jolanta (My University, 2012)
Tematem pracy jest prezentacja przemian zachodzących w podziale administracyjnym państwa na przykładzie miasta i gminy Limanowa. Tak sprecyzowane zagadnienie wymagało określenia konkretnych ram czasowych. Przyjęto, że przemiany administracyjne w Polsce, które mają swoje realne odzwierciedlenie dokonały się w latach 1945-2011. Wyznaczony czasokres zamyka rok 2011 w perspektywie lokalnej społeczności miasta i gminy Limanowa pozwala zidentyfikować efekty dokonywanych podziałów jednostek samorządowych. Tak zarysowana problematyka wymagała przede wszystkim zastosowania metody analityczno-syntetycznej. Analizie poddane zostały przede wszystkim stosowne akty prawne, dane historyczne oraz konkretne rozwiązania w podziale administracyjnym, zmierzające do usprawnienia wypełniania zadań publicznych. W następnej kolejności zebrany materiał został poddany syntezie. Zasadniczym źródłem były ustawy: o samorządzie gminnym, o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa, o samorządzie powiatowym oraz ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie województwa, a także akty prawa krajowego i prawa miejscowego miasta i gminy Limanowa. Biorąc pod uwagę zachodzące przemiany oraz patrząc na niektóre dokonania można wysunąć tezę, że szereg spraw budzących kontrowersje i tarcia wśród lokalnych samorządowców, jak działo się to w Limanowej, były przeprowadzane bez gruntownej analizy, pozbawionej jakichkolwiek emocji i stronniczości. Z całą pewnością takie podejście pozwoliłoby przede wszystkim oprzeć decyzje i działania na szerokich konsultacjach społecznych, czego niestety brakuje w polskiej rzeczywistości demokratycznej.
Changes that occur in the administration division of country, based on city and Limanowa country
Keywords: samorząd terytorialny; reforma samorządowa; gmina; historia; administracja lokalna