Rola audytu struktury organizacyjnej na przykładzie Granicznej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Nowym Sączu - Kogut Dorota (My University, 2005)
W ujęciu ogólnym, głównym zadaniem audytu jest bardziej zapobieganie nieprawidłowościom, występującym w firmach i instytucjach, niż ich wykrywanie i ujawnianie, czym zajmuje się kontrola wewnętrzna. Jednostki sektora finansów publicznych będą coraz częściej dysponować środkami Unii Europejskiej i obecność audytora wewnętrznego jest niezbędna w tej sytuacji. Jest to wymóg Komisji Europejskiej. Według terminologii Instytutu Audytów Wewnętrznych (IIA), audytem wewnętrznym nazywamy niezależną, obiektywną działalność o charakterze zapewniającym i doradczym, której celem jest dodanie wartości i ulepszenie operacji danej organizacji poprzez wprowadzenie systematycznego podejścia do oceny i podwyższania skuteczności procesów zarządzania ryzykiem, systemu kontroli i nadzoru. Niniejsza praca jest próbą analizy znaczenia audytu struktury organizacyjnej w Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (GSSE) w Nowym Sączu.
Keywords: struktura organizacyjna; organizacja i zarządzanie; audyt; audyt wewnętrzny; jednostki budżetowe; kontrola wewnętrzna; Państwowa Inspekcja Sanitarna