Doskonalenie logistyki recyklingu na przykładzie Zakładów Azotowych S.A. w Tarnowie-Mościcach - Zaleńska, Joanna (My University, 2004)
Praca została stworzona w celu przybliżenia zasadności i nieuchronności wprowadzania i ciągłego doskonalenia swoistej logistyki recyklingu w przemyśle. Badania prowadzone były na przestrzeni 2003 roku w Zakładach Azotowych S.A. w Tarnowie – Mościcach. Rozdział pierwszy pracy traktuje o miejscu strategii logistycznych w strategii przedsiębiorstwa. Ukazuje on mało jeszcze znane pojęcie strategii logistycznych z jednoczesnym zwróceniem uwagi na ich istotną rolę w sprawnym i prężnym działaniu organizacji. Rozdział drugi skupia się wokół logistyki recyklingu oraz jej roli, jaką odgrywa w funkcjonowaniu systemu logistycznego przedsiębiorstwa. Rozdział trzeci to krótka charakterystyka Zakładów Azotowych S.A. w Tarnowie-Mościcach pozwalająca na głębsze zrozumienie specyfiki funkcjonowania przedsiębiorstw branży chemicznej. Rozdział czwarty przedstawia funkcjonowanie logistyki recyklingu w Zakładach Azotowych S.A. w Tarnowie-Mościcach wraz z kierunkami jej rozwoju.
Keywords: strategia przedsiębiorstwa; logistyka; system logistyczny przedsiębiorstwa; recykling