Efektywny merchandising produktów FMCG na przykładzie serów Hochland Polska - Wystarczyk, Przemysław (My University, 2011)
Niniejsza praca magisterska dotyczy efektywnego merchandisingu produktów typu FMCG, jakimi są sery, na przykładzie firmy Hochland Polska. Celem badań marketingowych, zawartych w pracy, było ustalenie jednolitej, unikatowej strategii merchandisingowej dla produktów Hochland Polska. Badania przeprowadzono za pomocą metody badawczej eksperymentu badawczego. Podmiotami badawczymi były największe koncerny handlowe w Polsce. W rezultacie wyodrębniono ilościowe i jakościowe standardy merchandisingowe, na których została oparta strategia merchandisingowa firmy Hochland Polska. Celem strategii jest wprowadzenie ilościowych i jakościowych standardów merchandisingowych we wszystkich możliwych marketingowych kanałach dotarcia do klienta, w stopniu umożliwiającym ich realizację. Całość działań przełoży się na maksymalizację obrotów wszystkich podmiotów znajdujących się w marketingowych kanałach dotarcia do klienta.

Master of Arts dissertation was written to show effective way to introduce merchandising of cheeses, based on Hochland company. The main purpose of marketing research contained in M.A. dissertation, is to establish unique merchandising strategy for Hochland company products. The research was made with method based on experiment. In result, merchandising strategy of Hochland was built on quantitative and qualitative factors. The main purpose of introducing merchandising strategy, is to establish contacts with all final recipients of the company. Completeness activity will have a huge impact on maximizing profits all of the companies gathered in marketing channel.
Effective merchandising of FMCG products based on Hochland cheeses
Keywords: merchandising; zarządzanie kategorią; efektywność merchandisingu; kanały marketingowe; dystrybucja; produkt; ekspozycja; cena; zarządzanie spółką; merchandising; category management; merchandising effectiveness; marketing channels; distribution; product; price; shelf-management