Analiza ról zespołowych wg podejścia Belbina: badania empiryczne zespołów pracowniczych hoteli i sanatoriów w Krynicy - Zdroju - Nadczuk, Ewelina (My University, 2010)
Tematem niniejszej pracy jest określenie stosowalności teorii ról zespołowych według Mereditha Belbina w warunkach polskich. Zagadnienie testowane było w krynickich hotelach (Hotel Activa, Hotel Klimek, Hotel Prezydent, Hotel Saol) oraz sanatoriach (Sanatorium Abaton, Sanatorium Continental oraz Sanatorium Damis). Badania przeprowadzone zostały na grupie 100 osób, zarówno kobiet jak i mężczyzn, pracowników tych hoteli i sanatoriów. Najczęściej były to osoby pracujące między innymi na: recepcji, kuchni, w restauracji lub stołówce, administracji, SPA. Stwierdzono, że niektóre zespoły pracowały efektywnie dzięki odpowiednio dobranemu składowi. W zespołach tych występowały różne role zespołowe co korzystnie wpływało na ich współpracę oraz wydajność pracy zespołu. Niestety znalazły się również i takie zespoły w których praca układała się niepomyślnie. Spowodowane to było nieoptymalnym składem zespołów, albowiem nie występowały w nich odpowiednio dobrane role zespołowe. Dzięki przeprowadzonym badaniom dowiadujemy się jak istotny wpływ na efektywność pracy zespołu ma jego skład. Jednak w polskich warunkach istnieje jeszcze sporo barier, które nie pozwalają na 100% wykorzystanie tej teorii: możemy do nich zaliczyć małe doświadczenie w pracy zespołowej, niechęć pracowników do wypełniania ankiet, a także obawę przed ewentualnymi konsekwencjami służbowymi.
An analysis of team roles according to Belbin: empirical studies of employee teams in hotels and spas of Krynica - Zdrój
Keywords: praca zespołowa; efektywność pracy zespołowej; teoria ról zespołowych