Projekt i realizacja serwisu internetowego VOD - Stojek, Krzysztof (My University, 2014)
Dynamiczny rozwój Internetu, związany z jego upowszechnieniem i przyśpieszeniem, spowodował prężny rozwój technologii informatycznych. Celem pracy był projekt i realizacja internetowego serwisu Video on Demand w oparciu o najnowsze narzędzia i technologie dostępne na rynku. Aplikacja internetowa została wykonana w technologii ASP.NET 4.5 z wykorzystaniem wzorca projektowego MVC przy użyciu oprogramowania Microsoft Visual Studio 2012. Graficzny interfejs użytkownika został wykonany w standardzie HTML 5, CSS3. Serwis VOD jest nowoczesnym i kompletnym produktem. Serwis przygotowany dla użytkowników oferuje bogatą funkcjonalność. Każdy zarejestrowany użytkownik nie tylko może wypożyczyć film poprzez płatność sms, ale również skomentować lub ocenić inne filmy, a także przejrzeć listę aktualnie posiadanych i oddanych filmów oraz historię komentarzy. Dodatkowo w celu ułatwienia przeglądania bazy filmów dostępne jest zawansowane filtrowanie po: gatunkach, typach, ocenach oraz prowadzone są na stronie głównej rankingi najczęściej komentowanych i ocenianych produkcji. Do dyspozycji administratora został przygotowany osobny panel administracyjny umożliwiający wprowadzanie nowych filmów, gatunków, stron, aktualności, kontroler komentarzy i transakcji. Wszystko to przekłada się na w pełni funkcjonalny, przejrzysty i przyjazny użytkownikowi serwis internetowy, który z powodzeniem można wykorzystywać w komercyjnych przedsięwzięciach.

The dynamic development of the Internet, its promoting and acceleration, caused the rapid development of information technologies connected with it. The aim of this work is to realize the internet service Video on Demand in support of the most modern tools and technologies accessible on the market. The Internet application was created in ASP.NET 4.5 technology with the use of project pattern called MVC by Microsoft Visual Studio 2012 programme. The graphic interface of the user was created in HTML 5, CSS3 standard. The VOD service is a modern and complete product. The service prepared for the users offers a wide range of functionality. Each registered user can not only watch a film paying by SMS, but also go through the list of films and the history of comments. So as to make it easier, the advanced filtration is available. In this way the user can find a film having its type or mark. There are also rankings of frequently commented and marked films on the main page. The administrator has his own administration panel which enables the introduction of new films, types of films, web pages, news and in this way he can also control comments. All these things create a completely functional, clear and user friendly internet service, which can be used in any commercial works.
Design and implementation of VOD Internet Service
Keywords: ASP.NET; MVC; C#; serwis internetowy; transmisja video; VOD; internet service; video streaming