Aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Bochni - Stokłosa Anna (My University, 2006)
Przeciwdziałanie zjawisku bezrobocia wymaga przemyślanej koordynacji wszystkich podmiotów rynku pracy. W tym celu ważne jest stosowanie środków aktywnej i pasywnej polityki rynku pracy. Głównym zagadnieniem podjętym w niniejszej pracy jest ocena aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu realizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Bochni. W pracy przedstawiono rozważania o istocie bezrobocia i formach jego przejawiania się. Wyodrębnienie tradycyjnych typów bezrobocia ma istotne znaczenie nie tylko dla zrozumienia przyczyn bezrobocia, ale również dla innych klasyfikacji bezrobocia rozwijanych w literaturze. Omówiono aktywne oraz pasywne środki i sposoby przeciwdziałania bezrobociu, programy rynku pracy oraz instytucjonalne warunki prowadzące do zmniejszania bezrobocia. Przybliżono historię i współczesność jednego z najstarszych powiatów, jakim jest powiat Bochnia. Zawarto prezentację regionu bocheńskiego pod względem gospodarczym, demograficznym oraz społeczno-kulturalnym. Dokonano analizy sytuacji na lokalnym rynku pracy, terenie działania Powiatowego Urzędu Pracy w Bochni. Analizie poddano zmiany obejmujące elementy popytu i podaży pracy oraz struktury bezrobotnych. Dokonano oceny stosowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Bochni aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu.
Active programms of limiting the unemployment which are executed by the employment office in Bochnia
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; przeciwdziałanie bezrobociu; aktywne programy rynku pracy; pośrednictwo pracy