Kształtowanie strategii rozwoju regionalnego na przykładzie Województwa Małopolskiego - Bednarz Magdalena (My University, 2002)
Zarządzanie strategiczne obejmuje problematykę natury ekonomicznej oraz organizacyjnej, ale także sferę problemów informacyjnych i informatycznych oraz metod analitycznych i podejmowania decyzji. Jest dyscypliną stosowaną, problemowo zorientowaną, stanowiącą wiedzę syntetyzującą i kojarzącą czynniki, procesy i mechanizmy związane ze sterowaniem, rozwojem. Celem pracy jest analiza kształtowania strategii rozwoju regionalnego na przykładzie Województwa Małopolskiego. Przedstawiono pojęcia związane z zarządzaniem strategicznym, koncepcje strategii rozwoju, a także jej główne elementy. Omówiono uwarunkowania rozwoju regionu, czynniki determinujące wybór strategii rozwoju oraz etapy i organizacja procesu zarządzania strategicznego. Przedstawiono koncepcje formułowania strategii, cele oraz zakres analizy strategicznej, oczekiwania, misję oraz cele regionalne. Omówiono zasoby regionalne, pojawiające się dylematy rozwoju regionu oraz zaprezentowano hipotezy rozwoju zarządzania regionem. Zaprezentowano i omówiono strategię rozwoju Województwa Małopolskiego, jej cele i misję, zasady opracowania i wdrażania strategii a także jej finansowanie.
Keywords: zarządzanie strategiczne; strategia rozwoju regionalnego; organizacja procesu zarządzania strategicznego; rozwój regionu; zasoby regionalne; samorząd terytorialny; rozwój strategiczny