Kredyt hipoteczny odwrócony, jako sposób na uwolnienie kapitału z nieruchomości - szanse i zagrożenia - Pardyl, Agnieszka (My University, 2012)
Finansiści zauważyli, że kredyt hipoteczny, to nie jedyny sposób w jaki banki mogą działać na rynku nieruchomości. Z myślą o grupie seniorów oraz widząc zapotrzebowanie w przyszłości powstały nowe instrumenty, takie jak odwrócony kredyt hipoteczny. Produkt stał się popularny w USA. Od kilku lat mówi się o potrzebie wprowadzenia odwróconej hipoteki w Polsce. Najpewniej wielu emerytów czeka na ustawę, która umożliwi im dodatkowy dochód. Dla omówienia powyższej problematyki, praca została podzielona na cztery rozdziały. W tej pracy przedstawię istotę kredytu odwróconego – właściwości oraz czynniki wpływające na zapotrzebowanie tego produktu. Aby pokazać jak działa kredyt odwrócony niezbędne jest przyjrzenie się jego powstaniu i rozwojowi w USA – znajdziemy to w trzecim rozdziale. Czwarty rozdział to przedstawienie projektu ustawy o kredycie odwróconym i wynikające z jego wprowadzenia szanse i zagrożenia. W obliczu rosnących kosztów życia oraz przemian społeczno-gospodarczych odwrócona hipoteka sprawia, że może być ona częścią systemu emerytalnego, swoistym „IV filarem”. Niestety w Polsce nie występują odpowiednie uregulowania prawne dotyczące hipoteki odwróconej.
Reverse mortgage as a way to release capital from real estate – opportunities and threats
Keywords: bankowość; kredyt hipoteczny; kredyt odwrócony; zabezpieczenie hipoteczne; hipoteka; odwrócona pożyczka hipoteczna