Środki unijne w finansowaniu rozwoju przedsiębiorstw sektora MŚP w Polsce - Pomianek Katarzyna (My University, 2008)
Małe i średnie przedsiębiorstwa tworzą sektor mający ogromny wpływ na rozwój i wzrost gospodarczy. Według danych GUS przedsiębiorstwa te stanowią najliczniejszą grupę firm w Polsce. W polityce Unii Europejskiej wobec MŚP zwraca się przede wszystkim uwagę na ich rolę w tworzeniu zatrudnienia i w kreacji rynku opartego na zasadach wolnej konkurencji. W związku z tym małe i średnie firmy pośrednio przyczyniają się do stałego dążenia przez pozostałych uczestników ryku do poprawy efektywności działania oraz wprowadzania innowacji. Jedną z przeszkód w rozbudowie i wzmacnianiu pozycji rynkowej firm sektora MŚP są problemy związane z pozyskaniem środków na finansowanie rozwoju działalności. Najwięcej trudności mają przedsiębiorcy rozpoczynający działalność gospodarczą, którzy nie posiadają zdolności kredytowej, a tym samym są mało wiarygodni dla banków. Taka sytuacja sprawia, że wiele firm, nie posiadających środków własnych na inwestycje i rozwój, bankrutuje. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie źródeł finansowania dostępnych dla małych i średnich przedsiębiorstw, a także pokazanie szans dla firm sektora MSP jakie niesie ze sobą obecność Polski w Unii Europejskiej.
EU funds in financing the development of small and medium sized enterprises in Poland
Keywords: sektor MŚP; finansowanie działalności gospodarczej; kapitał własny; formy wspierania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw; rozwój MŚP w polityce UE; programy pomocowe dla sektora MŚP