Finansowanie biznesów rodzinnych na przykładzie małej firmy rodzinnej "Ciasteczka z Łapsz" - Kiedziuch Magdalena (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest teoretyczne i praktyczne przedstawienie problemu finansowania przedsiębiorstw rodzinnych na przykładzie zakładu cukierniczego „Ciasteczka z Łapsz”. W pracy poświęcono uwagę perspektywom rozwojowym prezentowanego przedsiębiorstwa rodzinnego. Praca rozpoczyna się przedstawieniem zagadnienia biznesu rodzinnego. Specyfika zarządzania tzw. family bussines zasługuje na szczególną uwagę. Kierowanie rodzinnym biznesem cechuje się bowiem pewnymi zasadami innymi od tych, stosowanych wobec biznesów nierodzinnych. Pierwszy rozdział zawiera informacje na temat pojęcia, znaczenia i kondycji biznesów rodzinnych na świecie. W drugim rozdziale skupiono się na zbadaniu jednego z najważniejszych obszarów funkcjonowania biznesu rodzinnego, a mianowicie na finansowaniu firm rodzinnych. Przykład zakładu cukierniczego pokazuje jak duże znaczenie dla rozwoju niewielkich firm rodzinnych ma korzystanie z zewnętrznych środków finansowania. Z drugiej strony, zwrócono uwagę na fakt utrudnionego dostępu do tego rodzaju finansowania, co jest istotną barierą rozwoju dla małych i średnich przedsiębiorstw, a także dla wielu firm rodzinnych zaliczających się do tej grupy. Rozdział trzeci zawiera opis zakładu cukierniczego „Ciasteczka z Łapsz”. Przedstawione są wszystkie najważniejsze cechy firmy, jej słabe i mocne strony oraz sposób funkcjonowania. Nie zabrakło także opisu możliwości rozwojowych przedsiębiorstwa. Ostatni rozdział pracy stanowi podsumowanie przedstawionych zagadnień.
The financing of family-businesses on the example of the small family business Ciasteczka z Łapsz
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; mała firma; przedsiębiorstwo rodzinne; rozwój przedsiębiorstwa; finansowanie biznesów rodzinnych; analiza SWOT