Analiza systemu szkoleń na przykładzie Centrum Edukacji Zawodowej Resortu Finansów w Ośrodku Zamiejscowym w Muszynie - Strzelecka, Kinga (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena procesu szkoleniowego pracowników Służby Celnej na przykładzie Centrum Edukacji Zawodowej Resortu Finansów w Ośrodku Zamiejscowym w Muszynie. W dążeniu do realizacji postawionego celu w pracy omówiono podstawy szkolenia i poprzez to wykazano potrzebę ustawicznego kształcenia pracowników. Przeprowadzono również badania przy zastosowaniu metody sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem technik badawczych, takich jak analiza dokumentów wewnętrznych ośrodka szkoleniowego, wywiad ze starszym specjalistą ds. szkoleń oraz ankieta wśród uczestników szkolenia. Problematyka będąca przedmiotem pracy pozwoliła dostrzec korzyści, jakie płyną z inwestycji w rozwój kapitału ludzkiego, jakim są pracownicy.

The aim of this study is to analyze and evaluate the training process of the Customs Service employees on the example of the Vocational Education Centre in the Ministry of Finance in Muszyna Off-Campus Center. In pursuit of this objective the paper discusses the basics of training and thus demonstrated the need for continuing education of employees. Studies were also performed using the method of diagnostic survey research techniques, such as the analysis of internal documents of the training center, an interview with a senior training specialist and a questionnaire among the participants. The issue that is the subject of work allowed to see the benefits of investment in human capital, which are the employees.
Analysis of the training system on the example of the Centre of Vocational Education Centre of the Ministry of Finance in the Off-Campus in Muszyna
Keywords: system szkoleń; rozwój pracowników; efektywność; Służba Celna; jednostka budżetowa; analiza; ankieta; wywiad; training system; staff development; efficiency; customs; budgetary units; analysis; questionnaire; interview