Wewnętrzne i zewnętrzne czynniki wpływające na dzielenie się wiedzą w obrębie firmy - Marzec, Weronika (My University, 2012)
W pracy tej poruszam kwestię, która na dzień dzisiejszy nie doczekała się jeszcze pełnego opracowania teoretycznego, a mianowicie dzielenia się wiedzą w organizacji. Przedmiotem mojego zainteresowania była w szczególności próba odpowiedzi na pytanie jakie czynniki wpływają na przebieg procesu dzielenia się wiedzą i w związku z tym jakie działania powinna podejmować kadra zarządzająca, by w ramach danej firmy pracownicy byli skłonni bezinteresownie przekazywać posiadaną wiedzę innym. Narzędziem wykorzystanym do tego celu były dwa kwestionariusze: OpenIndex oraz Kwestionariusz Samo - Aktualizacji Siebie (KSAS). Badaniem objęto załogę trzech firm: informatycznej, szkoleniowej i HR-owskiej. Wcześniej, w oparciu o dotychczasowy stan badań, sformułowano jedenaście hipotez, z których jedynie niektóre, mianowicie: poziom komunikacji, identyfikacja z firmą, zaufanie oraz kontrola systemowa zostały potwierdzone empirycznie. Rezultaty otrzymane w wyniku analizy materiału badawczego i dokonanych obliczeń pozwoliły na wyciągnięcie kilku ciekawych wniosków. Przede wszystkim określono jakie konkretnie czynniki w szczególnym stopniu rzutują na poziom dzielenia się wiedzą. Na tej podstawie we wnioskach wyznaczono zadania dla kadry zarządzającej. Zaznaczono, że o ile zostaną one zrealizowane, stopień dzielenia się wiedzą w badanych firmach powinien osiągnąć wyższy poziom.

In this paper I raise the issue which up till this date has not received a full theoretical elaboration, namely the issue of psychological aspects of knowledge sharing in organizations. I tried to answer the question which factors influence the process of knowledge sharing and what management should do to encourage employees to selflessly share their acquired knowledge with others. The tools which have been used for this aim included: OpenIndex and Self - Actualization Questionnaire (Kwestionariusz Samo Aktualizacji Siebie - KSAS). The study encompassed the staff of three firms: IT, educational and HR. Earlier, based on hitherto state of research eleven hypothesis were made of which only some, namely: level of communication, identification with the company, confidence and system control have been confirmed empirically. The results obtained in the outcome of research material analysis and performed calculations enabled to draw few interesting conclusions. Specific factors and the extent they influence knowledge sharing have been defined and tasks for the managing staff have been designated. It has been pointed out, that if those tasks are fulfilled the level of knowledge sharing in the studied firms ought to reach higher level.
Extrinsic and intrinsic antecedents of knowledge sharing in organization
Keywords: zarządzanie; wymiana informacji; przepływ informacji w organizacji; wiedza w organizacji