Nalepka, AdamKozioł, Anna2017-04-062017-04-062011-06-23http://hdl.handle.net/11199/9785Tematem niniejszej pracy są zagrożenia i czynniki szkodliwe dla zdrowia, jakie występują w piekarni oraz sposoby ich ograniczania na przykładzie „HANDBUD – BIS” Zakładu Produkcyjno – Handlowo – Usługowego Adolf Madeja. Celem pracy jest ukazanie oraz analiza zagrożeń i czynników szkodliwych dla zdrowia w piekarni oraz sposobów ich ograniczania. Materiał został opracowany na podstawie podręczników oraz dokumentów otrzymanych z piekarni „HANDBUD –BIS” Zakładu Produkcyjno – Handlowo – Usługowego Adolf Madeja. Pozwolił on przedstawić sposób funkcjonowania typowej piekarni, zagrożenia, jakie w niej występują oraz opracować zasady działania poprzez odpowiednią kontrolę i przestrzeganie przepisów bhp. W pracy są uwzględnione wszystkie informacje o zagrożeniach, jakie mogą wystąpić w piekarni. Są wśród nich także informacje dotyczące typowych prac związanych z funkcjonowaniem piekarni, scharakteryzowane są stanowiska pracy, maszyny i urządzenia oraz wyroby piekarnicze. Analiza zagrożeń ma za zadanie ukazać stopień niebezpieczeństwa tych zagrożeń dla zdrowia człowieka oraz sposób, w jaki można je skutecznie eliminować, a jeśli to niemożliwe, ograniczać zgodnie z przyjętymi ustawami i normami.pllicencja niewyłącznazagrożenia w pracyprocesy piekarniczeBezpieczeństwo i Higiena PracyZagrożenia i czynniki szkodliwe dla zdrowia w piekarni oraz sposoby ich ograniczania na przykładzie "HANDBUD - BIS" Zakładu Produkcyjno - Handlowo - Usługowego Adolf MadejaHazards and factors detrimental to health in the bakery and ways of reducing them as exemplified by "HANDBUD - BIS" Adolf Madeja Manufacturing - Trade and Services CompanybachelorThesis2017-01-05